HEIDI BJØRGAN & TRINE HOVDEN

Collision

06.02.-16.03.2021


Fotodokumentasjon


Foto: Øystein Thorvaldsen.


Utstillingstekst


I utstillingen Collision undersøker Heidi Bjørgan (1970) og Trine Hovden (1976) hva som skjer når to keramikere med forskjellig ståsted og arbeidsmetoder «respektløst» blander seg i hverandres arbeidsprosesser. Oppland Kunstsenter viser resultatet av to unike og karakteristiske kunsthåndverkeres samhandlinger. Hver for seg og på hver sin måte besitter Hovden og Bjørgan en særegen materialforståelse som gir utslag i stadig nye og uventede formuttrykk. Kunstnerskapene bidrar til å levendegjøre keramikk som fagfelt, og kommuniserer samtidig langt utover eget materiale.

Kunstnerne deler verksted i Bergen, men dette er første gang de har samarbeidet om utformingen av både arbeider og utstilling. Idéer har berørt hverandre og arbeider byttet hender. Hovden har tatt for seg Bjørgans velkjente krukkeformer og bearbeidet dem i tråd med sine egne metoder. Bjørgan har brukt sine glasurkunnskaper og rester etter Hovdens produksjon til å "forurense" både egne og Hovdens verker. Tittelen Collision henspeiler på den kunstneriske utvekslingen som har funnet sted, og at vi kan vente oss en visuell og intellektuell utfordring.

Heidi Bjørgan (f. 1970) er utdannet keramiker og kurator fra Kunsthøgskolen i Bergen. Hun er internasjonalt anerkjent for sine eksperimentelle og ekspressive former og teatrale installasjoner inspirert av teater- og filmskapere som Peter Greenaway, David Lynch og Robert Wilson. I 2015 mottok hun statens 10-årige arbeidsstipend for etablerte kunstnere.

Nettside: heidibjorgan.com


Trine Hovden (f. 1976) er utdannet keramiker fra Kunsthøgskolen i Bergen. Hun er en pioner når det gjelder å kombinere fotografi og leirgods, og arbeider hovedsakelig med grafiske teknikker både på flate og som skulptur og stedspesifikk installasjon. I 2017 mottok hun statens 10-årige arbeidsstipend for etablerte kunstnere.

Nettside: trinehovden.no


Utstillingen har mottatt tilskudd fra Bergen kommune.


Se også den parallelle utstillingen (med samme tittel) som Bjørgan og Hovden viser på Sogn og Fjordane Kunstmuseum her.


CV-erÅpningstale ved Vilde Andrea Brun


Kjære kunstnere, kjære publikum, velkommen til årets første utstillinger ved Oppland Kunstsenter i 2021. Nå som det ikke er like enkelt å møtes fysisk, kjenner vi hvor essensielt det materielle og sanselige er. Kunstfeltet har for tiden ikke lov å holde utstillingsåpninger. Dette er derfor en selsom øvelse i å åpne en utstilling uten å ha en utstillingsåpning. Mitt navn er Vilde Andrea Brun, jeg er daglig leder her på huset, og jeg mener at dette er en tid der vi mer en ellers trenger å markere viktigheten av det kunstneriske arbeidet. Dette er dagen der utstillingene Collision av Heidi Bjørgan og Trine Hovden, og Det kompakte og det gjennomskinlege av Kurt Johannessen står klare til å møte publikum. Jeg er glad for å ha med meg nestor innen keramikk, en viktig fagperson både her i Innlandet, nasjonalt og internmasjonalt, Torbjørn Kvasbø, som skal holde åpningstalen for utstillingen Collision. Velkommen Torbjørn, da gir jeg ordet til deg.


Åpningstale ved Torbjørn KvasbøUtstillingstekst av Jorunn Veiteberg