Foto: Øystein Thorvaldsen.
Praksisen rundt fermentering av mat har dype historiske røtter som involverer tid, samarbeid og fantasi. Disse prosessene retter oppmerksomheten vår mot maten vi spiser, og minner oss på at vi er en del av noe større, som biologisk og historisk strekker seg ut over vårt eget kjøkken.
Utstillingen Beyond our kitchen har fermenteringsprosessen som omdreiningspunkt og forbinder praksisen med økologiske, kulturelle og affektive betydninger. Publikum inviteres til å medvirke i en fermenteringslabb, dele oppskrifter, se utstilte eksempler på fermentering og fordype seg i dokumentasjon fra den kunstneriske prosessen.
For kunstnerne handler fermentering ikke først og fremst om resultatet som oppnås, men om tiden det tar, og alle prosessene, og sammenkoblingene som oppstår i denne formen for konservering; kjøkkenritualer kobles til oppskrifter som har vandret fra generasjon til generasjon. Fermentering kobler jordsmonnet og mikrobielle kulturer til prosesser som foregår både i omgivelsene rundt – og inne i kroppene våre, som en del av oss. Fantasien kobles til oppskrifter som kan gjenoppdages med nye smaker, nye perspektiver og nye historier. I en tid der masseproduksjon preger vår diett, reflekterer Beyond our kitchen over hvordan fermentering kan utvide kjøkkenet til et sted der kunstneriske prosesser er ramme for- og skaper forbindelse mellom individualitet og symbiose, makro og mikro, minne og fiksjon, fortid og det som skal komme.
Ana Brotas (f. 1990, Portugal) har bakgrunn fra offentlige kunstprosjekter, audiovisuell kommunikasjon og pedagogikk. Hun undersøker skjæringspunktene mellom språk og miljø via tverrfaglige og deltakende kunstverk.
Dawid Dobrucki (f. 1988, Polen) er interessert i matlagings- og sankeprosesser med ulike typer bakterier og sopp. Han bruker eksperimentelle gjæringsmetoder basert på kunnskap fra sin bestemor.
Utstillingen er støttet av Regionale prosjektmidler for visuell kunst (Kunstsentrene i Norge).
© Oplandia senter for samtidskunst 2024