Foto: Øystein Thorvaldsen (2, 3, 4, 5, 8, 9, 11, 12). Siri Leira (1, 6, 7, 10).
Martin Sæther (f. 1986) er oppvokst i Heidal i Gudbrandsdalen og har utdanning fra Kunstakademiene i Oslo, Wien og Trondheim. Sæther sin praksis er preget av tidkrevende håndverk, uttesting av materialer og utvikling av nye teknikker, og gjenspeiler en interesse for gjenbruk og kretsløp. I sine skulpturelle verk bearbeider han et anonymt formspråk, og setter glemte eller oversette gjenstander og motiver i forgrunnen.
Verkene som blir vist ved Oppland Kunstsenter har blitt til gjennom støpeteknikker med mange trinn og faser der han har arbeidet med pappmaché, akrylgips, akrylmaling og MDF. De to svarte papirarbeidene er laget med oppklipte svarte servietter som er støpt inn i pappmachéflak og viser blant annet flere sirkler som kan minne om solformørkelser. Et annet bilde viser en misfornøyd sol på en overskyet himmel. I arbeidene kan man finne flere rutenett og sirkler, strukturer som minner om gammel og slitt strietapet, samt organiske tegninger av frø og nøtter.
Formmessig går verkenes rutenett og sirkler i direkte dialog med rommet de vises i. En av kvalitetene ved Sæthers arbeider er nettopp denne glidende overgangen mellom verk og virkelighet, mellom skulptur, readymade, og objekter og arkitektur som i utgangspunktet ikke er tenkt som kunst. Et viktig tema for Sæther er forholdet mellom håndverk og nyere industriell produksjon – eller tradisjon og modernitet. Han er opptatt av møtepunkter mellom et personlig og et upersonlig uttrykk, og arbeidene hans diskuterer ofte spørsmål knyttet til kunstnerisk autentisitet og originalitet. Det kunstneriske uttrykket gir assosiasjoner til en samtidig visuell kultur, der man kan gjenkjenne logoer, piktogrammer og annen industriell og grafisk design. Samtidig har de en forankring i kunsthistorien – spesielt med enkelte trekk fra modernismens formspråk og ideer.
© Oplandia senter for samtidskunst 2025