Foto: Øystein Thorvaldsen.
Tittelen på denne utstillingen, Arv og miljø, spiller på et velkjent begrep. Utstillingen tar for seg familie, arv, natur og miljø. Men ikke uten et humoristisk skråblikk.
Putte H. Dal har i denne utstillingen laget arbeider inspirert av verdensarv; som det globale frøhvelvet på Svalbard, og naturens symbolikk i Frøbærer-serien. Andre arbeider sier noe om hva arv kan være, på godt og vondt. Miljøet hun vokste opp i kommer fram i arbeider som Svunnen tid og Siste pust. Begge med kjærlige blikk mot to viktige personer i kunstnerens liv, og refleksjoner rundt hvordan samfunnet har endret seg siden 1980-tallet.
Arv forbindes ofte med penger eller andre goder. I Bagasje er det en ballast, men det kan også være en tyngende vekt å bære med seg videre. Arvegods er inspirert av pengepunger i skinn, som en betaling eller gave. Arvegods er ikke nødvendigvis en økonomisk gevinst, så her er skinnpungene fylt med sand, klinkekuler, gråstein og tiøringer. Arv er så mangt og miljø er et vidt begrep...
Jakten på det glemte, ubetydelige, gjenkjennelige, ødelagte, det rare og uventede er ofte utgangspunkt for nye verk, og en evig fornybar kilde til inspirasjon for Putte H. Dal. Defekte maskiner demonteres, gjenstander bearbeides og smykker får nytt liv fra mange ulike materialer og objekter. Alle elementene som brukes må være samstemte, uten å bli monotone.
Veggene i verkstedet til kunstneren er dekket, fra gulv til tak. Med esker fylt av ulike deler; et fantastisk materialbibliotek! Den kunstneriske metoden er å se potensiale i det allerede eksisterende.
Putte H. Dal (f. 1969), arbeider med konseptuelle smykker, objekter og skulpturer. Hun er utdannet ved Moore College of Art and Design (USA 1999), og tok master ved Kunsthøgskolen i Oslo (2003). Gjennom sin kunst jobber Dal med smykker for gallerier, og kunst i offentlige rom. Hun kuraterer også utstillinger. I tillegg samarbeider hun med andre kunstnere om fellesprosjekter. Fra 2014 har hun vært en del av smykkekunstgruppa ARKIVET, som stiller ut internasjonalt og her hjemme.
Mer informasjon (linker):
Foto: Øystein Thorvaldsen.
Nina A. Standerholen (f. 1981) bor og arbeider på Vinstra. Hun har stilt ut ved Senter for keramisk kunst (Ringebu), Årsutstillingen 2022 (Drammens museum, Norske kunsthåndverkere), og Galleri Fjordheim. Hun er kjøpt inn både privat og offentlig.
På Oplandia senter for samtidskunst viser hun nye keramiske arbeider. Tittelarbeidet, 600 gram leire, er en utforskende serie med 118 leirkrukker/flasker/vaser. Utgangspunktet for hvert av de ulike objektene i dette verket er en klump med nøyaktig 600 gram leire. Hver leirklump er hånddreiet i en lukket form, men med en liten åpning eller hals, som samtidig gjør dem til funksjonelle beholdere. Gjennom denne serien har Standerholen testet ut potensiale i 600 gram leire ved å forfølge et formuttrykk i langsom endring. Verket er prosessuelt, og viser hvordan en kunstnerisk idé forfølges og utvikles gjennom å prøve og feile steg for steg.
Standerholens keramiske arbeider bearbeides individuelt og får sitt unike uttrykk gjennom bruk av ulike verktøy som setter spor på overflaten, og ved bruk av materialer hun har funnet i eget nærområde. Ulike leirtyper og glasurer blandes med innsamlede materialer, og sand, blåleire, skifer, jernmalm – alt dette bidrar til det endelige uttrykket. Gjennom å benytte innsamlet råmateriale i arbeidet med keramikken, får objektene en håndgripelig tilhørighet til landskapet og stedet de kommer fra.
Utstillingen er støttet av KiN (Regionale prosjektmidler for visuell kunst).
Mer informasjon (link):
© Oplandia senter for samtidskunst 2025